Circulaire Nieuwbouw

Wij bouwen op de Hobbitstee een uniek duurzaam circulair huis, genaamd de Deel. Van lokaal en natuurlijke bouwmaterialen, met nul op de meter, passieve ventilatie, een zonneschoorsteen en nog veel meer moois. Uitgangspunten hierbij zijn: waar mogelijk gebruik van lokaal aanwezige restmaterialen en natuurlijke bouwmaterialen, zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en –zuivering.

Ontwerp
Het ontwerp van het huis is geïnspireerd op het zogenaamde ‘earthship’ van architect Michael Reynolds. Kenmerkend is de zongerichtheid. De Deel is aangepast aan de Nederlandse situatie. Het huis krijgt een houtskelet met strobalen wanden en leemafwerking. De gehele zuidgevel is van glas, de noordgevel heeft juist zo min mogelijk ramen. De stamp lemen vloeren en lemen wanden zorgen voor een grote thermische massa. Dit bespaart energie en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Samenwerken
Het bouwen is een samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers, architecten, lokale aannemers en gemeente Westerveld. Vrijwilligers kunnen kennis opdoen over duurzaam bouwen, wij leren van meegebrachte vaardigheden. De ervaring en kennis die wij opdoen over bouwen en het groepsproces, delen we actief. Zo kan ons praktisch idealisme een inspiratiebron zijn voor anderen en dragen wij bij aan een circulaire, duurzame toekomst.

Het team
Het team van bewoners is een ondernemende en enthousiaste groep die de uitdaging zijn aangegaan om met elkaar dit unieke huis te bouwen. Samen met bouwkundige professionals en de inzet van vrijwilligers.

De Hobbitstee heeft een rijke ervaring met het samenwerken met vrijwilligers, zowel uit binnen als buitenland. Het is een mooie wisselwerking, vrijwilligers kunnen kennis opdoen over circulair en duurzaam bouwen, wij leren van meegebrachte vaardigheden.

Translate page