Nieuwbouw van 'De Deel'

Het bouwen van een duurzaam, energie neutraal woonhuis met twee woonunits en een gedeelde kas (totaal 250²), flexibel ingericht voor de toekomst, is ons gezamenlijk doel.

Uitgangspunten hierbij zijn: waar mogelijk (her)gebruik van lokaal aanwezige restmaterialen en natuurlijke bouwmaterialen, zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en –zuivering.

Bovendien willen wij zelf, met hulp van vrijwilligers en traditionele bouwkennis, kunnen bouwen en onderhouden. Dat kan door het ontwerp simpel te houden en natuurlijke bouwmaterialen, zoals hout, stro en leem te gebruiken. Permacultuur principes worden toegepast zowel in het ontwerp als in het beheer van het terrein.

Het huis gaat de naam De Deel dragen. De deel is van oudsher de werkruimte van een boerderij. De overgang van binnen naar buiten. Het huis is zo ontworpen dat een gedeelde kas deze functie kan overnemen. Hier kunnen door het gunstige binnenklimaat druiven groeien. Vanuit de kas zie je uit over de gezamenlijke moestuin, het hart van het terrein. Met het oog op verwerking van de gewassen, wordt de kas de plek voor ontmoeting.

Het ontwerp van het huis is geïnspireerd op de zogenaamde ‘earthship’ van architect Michael Reynolds. Een earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn. Kenmerkend is de zongerichtheid. De Deel is aangepast aan de Nederlandse situatie. Het krijgt een houtskelet met strobalen isolatie en leemafwerking. De gehele zuidgevel is van glas, de noordgevel heeft juist zo min mogelijk ramen. De stamp lemen vloeren en lemenwanden zorgen voor een grote thermische massa. Dit bespaart energie en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Het bouwen is een samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers, architecten, lokale aannemers en gemeente. De ervaring en kennis die we opdoen over bouwen en het groepsproces, delen we actief. Zo kan ons praktisch idealisme een inspiratie bron zijn voor anderen en dragen wij bij aan een duurzame toekomst.

Vrijwilligers

De Hobbitstee ken een lang verleden met het werven en werken met vrijwilligers uit binnen en buitenland. Eens per maand is er een mee werkdag waarop we samen de nodige klussen oppakken. Het is ook een moment om de bewoners en het terrein te leren kennen en ideeën uit te wisselen.

Vanuit deze ervaring kwam de wens de Deel samen te bouwen. Vrijwilligers kunnen kennis opdoen over duurzaam bouwen, wij leren van meegebrachte vaardigheden. Voor dit unieke project gaan wij selectief werven. Elke bouwfase heeft zijn eigen experts nodig. We richten een verblijf in speciaal voor de mee bouwers. Hier worden educatieve publieke bijeenkomsten georganiseerd en bereiden we gezamenlijk biologisch, vegetarische maaltijden uit eigen tuin. Ook voor een inspirerende slaapplek wordt gezorgd.

Vele handen maken licht werk
Wil je meehelpen? Super!

We kunnen in de loop van de bouw wel wat kundige handjes gebruiken. We zoeken
onder andere hulp bij: Grondwerk en fundering, Kasbouw constructie
Strobouw en kozijnen met dubbelglas.

Ben jij handig en vind het tof om mee te helpen? Vul onderstaand formulier dan in. Gezellig!!

Vrijwilligers formulier

Antispam code
captcha 

We zijn o.a. nog op zoek naar:
constructiehout, stelconplaten en hardschuimplaten.

Kun jij ons hier bij helpen? Stuur dan een mailtje naar nieuwbouw@dehobbitstee.org

Inschrijven Vrijwilligerslijst

Antispam code
captcha 

Translate

Deze website is een fijne productie van Studio Stee

Please publish modules in offcanvas position.

Menu